• January 2, 2025

Wil jij een beukenhaag kopen, wacht dan niet. Lees verder voor tips voor het onderhouden van een beukenhaag. Beukplanten.nl heeft beukenhagen van goede kwaliteit met een zeer sterke en gezonde wortelstructuur.  

Wat is het gevolg van de naderende winter?

Een veel voorkomende en bekende reactie van planten in de winter is het verliezen van hun bladeren. Bij lagere temperaturen werken de wortels van bomen en planten minder goed en nemen ze minder vocht op. Om de vochtpeil hoog te houden worden de blaadjes afgestoten. In de winter behoudt een beukenhaag grotendeels zijn bladeren. De bladeren krijgen wel een bruinige kleur. Hun bladeren zullen pas in het voorjaar eraf vallen. 

Hoe beschermt de plant zich tegen de winter?

Bij een strenge vorst zouden de stengels en bladeren van de planten kunnen bevriezen en gaan ze dus dood. In de winter neemt de plant minder water op. Dit komt omdat ze dan voor minder water nodig hebben voor de fotosynthese. De verdamping van water valt in de herfst stil, waardoor er geen nieuw water opgenomen hoeft te worden. Hierdoor valt tijdelijk de groei van de plant stil. Veel kruidachtige planten sterven ‘s winters. De plant trekt zich dan terug de grond in. Sommige planten hebben schubben of haartjes tegen de kou, maar niet alle planten hebben dit. Haal potplanten in de winter naar binnen, zodat ze de winter door komen. Winterharde planten zijn vaste planten, heesters of coniferen. Deze planten kan je in de winter prima buiten laten staan. De wortels van winterharde planten kunnen namelijk goed tegen de vorst.

Tips voor het planten in de winter

Plant geen planten als het vriest. Het planten van exotische of vorstgevoelige planten in de winter is niet verstandig. Je kan dit beter in het voorjaar doen, wanneer de grond warmer is. Water geven aan de planten wanneer het vriest, is ook niet verstandig. Zorg ervoor dat de wortels van de plant vochtig blijven. Kamerplanten kunnen helemaal niet goed tegen kou, zet daarom in de winterperiode deze planten niet te dicht bij het raam. In de winterperiode komt er namelijk best veel toch naar binnen, door de ramen. Ook kamerplanten kan je het beste in de winter minder water geven.

Wat zijn winterbloeiers?

Winterbloeiers zijn zeer sterke planten, die bloeien juist in de winter. Als je op zoek bent naar een vaste plant voor in je tuin of op je balkon, dan is een winterbloeier een goede optie. Deze plant kan je laten staan in de winterperiode. Met winterbloeiers is er dus nog steeds volop geur en kleur op jouw balkon of in jouw tuin. Als het vriest stopt de bloei even, maar als de grond daarna weer vorstvrij is dan bloeien de planten weer.

Hagen-planten.nl