• December 26, 2024

Als je gaat rijden met een aanhanger is het van belang dat de aanhanger veilig en goed vast zit. Zo kan jij veilig op pad met de aanhanger. Aanhangers die niet zijn voorzien van een losbreekreminrichting moeten zijn voorzien van een hulpkoppeling. De hulpkoppeling zorgt ervoor dat jij veilig de weg op kan. Wil jij nou alles te weten komen over een hulpkoppeling? Lees dan het artikel verder! Ben jij nou nog op zoek naar een fijne aanhangwagen? Dan kan je jouw aanhangwagen kopen bij Van Laar aanhangwagens. Zij bieden jou veel efficiëntie en gemak. Wie wilt dat nou niet?

Wat is een hulpkoppeling?

Een hulpkoppeling is in principe een dikke staalkabel, die ervoor zorgt dat een aanhangwagen aan het voertuig blijft vastzitten. Met de hulpkoppeling kun je ongelukken en ongevallen voorkomen. Het is dus van belang dat je deze dus wel echt gebruikt. Als de aanhangwagen losschiet, zit de aanhangwagen altijd nog vast met de hulpkoppeling. Wanneer je de hulpkoppeling niet gebruikt, kun je er ook een bekeuring voor krijgen. Bevestig daarom de hulpkoppeling altijd correct. Een losbreekreminrichting heeft ook een prettige werking. De losbreekreminrichting zorgt ervoor dat de aanhanger niet los schiet en dat de aanhangwagen al snel stil komt te staan. De losbreekreminrichting wordt gebruikt bij aanhangwagens van minimaal 1500 kilo tot 3500 kilogram. De hulpkoppeling wordt gebruikt bij aanhanger onder dit gewicht.  

Hoe bevestig je de veiligheidskabels bij een aanhangwagen?

De hulpkoppeling moet je vastbinden aan de trekhaak. Dit is omdat de trekhaak als vast deel van de auto wordt gezien. Zorg er altijd voor dat je zeker weet dat de hulpkoppeling goed en strak verbonden zit. Het vastdraaien van de moeren kan met een steeksleutel, maar ook met een ratelsleutel. Controleer de moeren altijd. Je kan ze altijd nog aandraaien. Door ze stevig aan te draaien, raakt de aanhanger niet zomaar los en ben jij ook niet spullen kwijt die je in de aanhanger zet. Bij een geremde aanhanger maakt de koppeling deel uit van de oplooprem. Rem je met de auto, dan remt de aanhanger standaard mee. De rem is door middel van de koppeling op elkaar afgestemd met de auto en aanhanger. Een geremde aanhangwagen is ook praktisch om te hebben.